Binnentuin wordt fijne plek

in Ede-Zuid is een binnentuin omgetoverd tot een fijne ontmoetingsplek voor alle bewoners

Actueel

Foto Niels de Wit

Idee

Dertig eigenaars en huurders delen in Ede-Zuid een binnentuin, omsloten door de Van Leeuwenhoekstraat, Zanderijweg, Nieuwe Maanderbuurtweg en Doornlaan. De  bewoners organiseerden op Burendagen een BBQ en dronk af en toe samen koffie in de tuin. In  coronatijd bleek de tuin een ook fijne plek om toch buiten te kunnen zijn en elkaar, op afstand, te ontmoeten. De tuin ligt heel beschut. Dat is fijn in de winter, maar in de zomer is het heel heet, zodat er weinig groeit. Zelfs gras bleef niet groen, ook omdat er natuurlijk regelmatig werd gevoetbald. Zo is de binnentuin niet echt geschikt als ontmoetingsplek of speeltuin voor de talrijke kinderen in de buurt. Een aantal bewoners komt in actie en bedenkt een plan om de tuin om te toveren tot een natuurlijke speeltuin en een fijne plek om samen van te genieten.

Uitvoering

Via ‘Ede Natuurlijk’ (https://www.ede-natuurlijk.nl/) kwam de commissie in contact met ‘Operatie Steenbreek’. Zij gaven subsidie voor het ontwerpen van een  groene en duurzame binnentuin. Tuincentrum de Driesprong, al langer betrokken bij Steenbreek, maakte een ontwerp voor een groene, natuurlijke binnentuin met passende speelmogelijkheden. Geschikt voor jong en oud.
Maar: het mooie, ambitieuze plan bleek te duur om in één klap te realiseren. Hoewel men veel tijd en energie stak in aanvragen bij diverse fondsen moest het plan bijgesteld worden. De bewoners hebben een flink bedrag aan Ede-Doet-bonnen gespaard en Idee in Uitvoering heeft een aanzienlijke bijdrage gedaan. Nu kunnen de bewoners het plan in fases uitvoeren.   

Resultaat

Er is veel ten goede veranderd in de binnentuin. Er is nu veel groen en er staan fruitbomen. Op volkstuincomplex ‘de Koekelt’ in Ede-Veldhuizen stelde een stoppende  amateurtuinder planten beschikbaar. In de tuin is een zgn. gravierpad (half verhard grindpad) aangelegd en er is een duikelrek, geschikt voor alle leeftijden. Ook ligt er een mooie beukentunnel die uitkomt op een heuvel die speciaal is. Aan een goede watervoorziening wordt gewerkt, om het al het moois in stand te kunnen houden. Kinderen zijn zeer welkom in de tuin en alle bewoners genieten volop en blijven bezig met onderhoud en verbetering.