Boombanken welkom bij ‘De Proosdij’

Publieksboerderij De Proosdij is blij met de extra zitplaatsen voor de ruim 70.000 bezoekers die zij jaarlijks ontvangen

Actueel

Idee

Zestig vrijwilligers en medewerkers met een verstandelijke beperking maken met ondersteuning van vier professionals mogelijk dat jaarlijks meer dan 70.000 bezoekers publieksboerderij De Proosdij in Ede-West kunnen bezoeken. Om boerderijdieren te zien en bijvoorbeeld de geitjes of de konijnen te aaien. Theehuis ‘Schenkerij de Proosdij’ heeft een terras voor een ijsje of een kop koffie. De speeltuin is ruim opgezet en er zijn regelmatig leuke evenementen.

In 2023 was het tijd voor een grondige opknapbeurt van de tuin. Met het idee om ook twee houten banken te realiseren rond twee heel oude bomen, omdat er veel gezinnen komen en er behoefte is aan meer gezellige zitplaatsen.

Uitvoering

De Proosdij, in beheer bij ’s Heerenloo, heeft veel contacten in de wijk en daarbuiten. Zo zijn er banden met de gemeente Ede en welzijnsorganisatie Malkander, maar ook met de diverse buurtverenigingen en de hengelsportvereniging die de naastgelegen ‘Victoriavijver’ beheert. Iedereen is nauw en vaak persoonlijk betrokken bij de boerderij en haar werknemers en draagt waar nodig een steentje bij.

De tuin is inmiddels op basis van een gezamenlijke planning schitterend heringericht: met een plantlijst, een terrasontwerp en het idee voor een natuurspeeltuin. Bijna alles is in eigen beheer uitgevoerd en met de opbrengst van Ede-Doet bonnen zijn terrasmeubelen aangeschaft. De boombanken zorgden voor een gat in de begroting, ook omdat hier een externe expert voor nodig was.

Resultaat

Met de garantstelling van Idee in Uitvoering voor de kosten zijn de boombanken nu ook geplaatst en bezoekers maken er gretig gebruik van. Dat is te merken tijdens de vele activiteiten die het hele jaar door georganiseerd worden. Naast aandacht en ruimte voor de jongere kinderen, zijn er ook activiteiten voor de jeugd van 12 tot 15 jaar en is er een pingpongtafel. 

Ook de milieu-straat trekt bezoekers uit de omliggende wijken. Zo is er altijd wat te doen en zijn er dagelijks tientallen contacten tussen de medewerkers en de bezoekers. Klik hier voor meer info over De Proosdij.