Ede rouwt – Ede viert

December 2023: rouwen en vieren, terug- en vooruitblikken, alleen of samen, in een ‘KAS’ in Ede Centrum

Actueel

Idee

Evenals vorig jaar kan iedereen die er behoefte aan heeft, alleen of samen, binnenlopen in een grote glazen kas, naast de Oude Kerk in Ede Centrum. Om in stilte te denken aan wat of wie men afgelopen jaar verloren heeft en daar een kaarsje voor te branden. Dat lichtje mag natuurlijk ook branden voor iemand die wel wat licht kan gebruiken. Ook ook voor ‘oud’ verdriet is er ruimte en de vele vrijwilligers bieden een luisterend oor. Een boodschap of berichtje schrijven in het gastenboek kan en mag… Rond de kas staat een aantal kerstbomen. Bezoekers kunnen op een lint schrijven waar men dankbaar voor is en hun lint aan een kersttak vastknopen.

Uitvoering

Voor dit initiatief vormen de vrijwilligers de motor waar alles op draait: zij hebben een training gevolgd om de bezoekers op een passende wijze te ontvangen en te steunen waar nodig. De initiatiefnemers, Melvin Vlot en de organisatie van Ede Viert, hebben daarnaast een aantal lokale partijen bereid gevonden bij te dragen. Zo stelt de RKK de kaarsjes beschikbaar en atelier Revive de linten voor in de bomen. Ook zijn er contacten met diverse onderwijsinstellingen om jongeren meer bij het project te betrekken, terwijl zowel Cultura als Astrant op diverse manieren steun leveren.
Idee in Uitvoering heeft volmondig ja gezegd op het verzoek de begroting met een laatste duwtje rond te maken.

Resultaat

Op 16 december is de kas officieel geopend. Tijdens een sfeervolle bijeenkomst in ’30ML’ op het Oude Kerkplein bracht de Edese zangeres Irma Dee met haar band passende en persoonlijke songs ten gehore, zowel in het Engels als in het Nederlands.
Edes stadsdichter Larissa Verhoeff had de eer om met een treffend gedicht de kas te officieel te openen. Zij wist hiermee de belangstellenden te pakken en te ontroeren. Niet in het minst door de wijze waarop zij haar werk vanuit het hart voordroeg. Veel animo was er daarna om een kaarsje te branden. Dat gold voor de hele zaterdag: op deze eerste dag hebben maar liefst ruim 400 lichtjes gebrand!
De kas is tot en met 28 december open tussen 12.00 en 20.00 uur. Intussen is er op 18 december een thema-avond ’troost’ en op 20 december voor jongeren een workshop ‘woorden geven aan gevoel’, met hip-hop artiest Jesse van Maanen. Op 28 december is er een slotbijeenkomst: alles in ’30ML’.
Voor meer informatie, opgeven voor de thema-avond en de workshop bezoekt u de site van Ede Viert.