Neurocafé: gezelligheid en herkenning
Neurodivergente jongeren ontmoeten elkaar in een rustige en ontspannen settingActueel
Idee
Voor neurodivergente jongeren was in Ede geen geschikte plek waar zij elkaar in alle rust konden ontmoeten. Maar ook deze jongeren, met bijvoorbeeld ADHD, autisme of een angststoornis, willen natuurlijk net als iedereen graag volwaardig meedraaien in onze samenleving. Marije van ‘t Kruijs is ervaringsdeskundige en in overleg met Astrant heeft zij een opzet gemaakt voor een jongerencafé waar men in een geschikte omgeving zichzelf kan zijn en elkaar kan ontmoeten.
Uitvoering
Er is snel gehandeld. Natuurlijk was er budget nodig en ook Idee in Uitvoering heeft hier een bijdrage aan geleverd. Bij het eerste Neurocafé in 2023 kwamen ongeveer dertig jongeren. Dat was boven elke verwachting. Ze waren heel enthousiast over de opzet. Marije: “Ik weet uit eigen ervaring wat ze nodig hebben en heb alles tot in detail voorbereid. Alle informatie die ik kon bedenken heb ik vooraf o.a. via flyers en de website van Astrant gedeeld. Toch kwamen enkele bezoekers ietwat verontrust met de vraag: waar kan ik mijn jas ophangen? Daarom is het zo belangrijk dat iedereen precies weet wat men kan verwachten.”
Het was een groot succes en de volgende twee avonden kwamen er rond de veertig bezoekers. Marije heeft een enquête gehouden. De uitkomst: deze opzet is heel fijn en willen we graag zo houden!
Resultaat
Voor 2024 zijn er vier cafés met dezelfde opzet gepland en voor 28 augustus staat een Heideweek-café op het programma. Omdat ze weten hoe de avond verloopt komt deze groep jongeren hier graag. Ze kunnen gewoon hun knuffel of fidget toy meenemen, er is geen muziek en het licht is gedempt: allemaal zaken die rust brengen en voor een veilig gevoel zorgen.
De bezoekers wisselen ervaringen uit, kunnen lekker chillen en er ontstaan voorzichtige vriendschappen. Ook wijzen ze anderen op het bestaan van dit Neurocafé.
Budget
Een beperkt jaarbudget is nodig om dit mooie project ook in 2025 en daarna voort te zetten, maar financiering blijft lastig. Veel fondsen willen innovatie zien. Marije heeft daarom o.a. workshops georganiseerd. En hoewel dit een handvol mensen aanspreekt zijn de belangrijkste redenen om te komen de laagdrempeligheid en elkaar kunnen ontmoeten. “Laat alles vooral zoals het is”, is dan ook de veel gehoorde reactie.
Dus als iemand tips heeft voor fondsen die dit project juist in deze vorm op waarde weten te schatten en willen helpen voortbestaan? Laat dat s.v.p. weten via marije@vantkruijs.com.
Meer informatie over het Neurocafé is hier te vinden.