Wandelen: volg het ‘Verhaal van Enka’
Foto’s vertellen in de wijk ‘Op Enka’ de historie van de voormalige Enka-fabriekActueel
Idee
In de wijk ‘Op Enka’ herinneren de beide markante schoorstenen, de historische fabrieksgebouwen, muurwoningen en straatnamen aan het rijke verleden van de voormalige Enka-fabriek. Een aantal bewoners ontwikkelt het idee om her en der in de wijk deze historie in beeld en tekst zichtbaar te maken voor bewoners, passanten en hun kinderen. Zodat zij meer weten over het interessante Edese erfgoed waar zij tussen, of zelfs in wonen en wandelen. In Alkmaar zag men dit idee uitgewerkt op het bovengrondse deel van ondergrondse afvalcontainers: zou dat hier ook mogelijk zijn?
Uitvoering
De initiatiefnemers werkten het idee uit. Zo troffen ze in het gemeentearchief ruim 700 zwart-wit foto’s van de fabriek aan! Daaruit kozen ze afbeeldingen die passen bij de gekozen locaties. Ook hebben ze grondig onderzoek gedaan naar de juiste historische informatie bij deze foto’s. Zowel de gemeente Ede als afvalverzamelaar ACV reageerden enthousiast op dit idee. Om de productiekosten te dekken zijn er onder meer stapels Ede-Doet-bonnen ingezameld onder de bewoners van de wijk en hebben het Edese Afvalfonds en de Stichting Idee in Uitvoering een financiële bijdrage geleverd.
Resultaat
Het bovengrondse deel van een aantal ondergrondse afvalcontainers is inmiddels voorzien van graffitiwerende stickers. U vindt ze bij het Poortgebouw, op de Sterkerij (2x), de Twijnerij, de Enkalaan en de Akulaan, met foto’s, voorzien van datum en een verhaal over wat er op de bewuste plek gebeurde en wie er werkten. Wellicht komen er nog meer, maar van het huidige ‘Verhaal van Enka’ is een folder met wandelroute beschikbaar in de wijk bij De Fietser en het voormalige EHBO-gebouw en in Ede-Centrum bij Cultura.
U vindt meer informatie op de website Atlas van Ede, met langere wandelroutes waarin het ‘Verhaal van Enka’ is opgenomen.
NB: foto’s: eigen beheer, initiatiefnemers en Allard Bijlsma (Atlas van Ede).