Welkom op onze nieuwspagina!

Alle gerealiseerde ideeën vormen ons belangrijkste nieuws. Elders op deze site vindt u daarvan een selectie, die we regelmatig aanvullen. Hier informeren we u over ideeën die een follow-up krijgen, zoals een vervolgexpositie of het uitbrengen van een boek na afronding van een idee. En we houden we u op de hoogte van onze vergaderdata, zodat u tijdige een nieuw idee voor uw buurt of wijk kun indienen.

Idee in Uitvoering heeft alle initiatiefnemers van beschreven ideeën een financieel ‘eerste zetje of laatste duwtje’ gegeven. Met plezier laten we zien wat inwoners van de gemeente Ede allemaal voor elkaar krijgen door samen aan de slag te gaan voor hun buurt, wijk of dorp. Wie weet bieden we anderen hiermee inspiratie om ook in actie te komen en een aanvraag in te dienen!

Dient u op tijd uw aanvraag in?

Ede is het jaar 2024 goed gestart: ons stichtingsbestuur heeft deze maand al aan vijftien nieuwe verrassende ideeën van inwoners een bijdrage toegekend. Dat belooft wat! Heeft Inspiratie nodig? Bezoek dan de pagina pagina ‘gerealiseerde ideeën’, die vindt u hier . Onder de knop archief  staan nog veel meer moois om u te inspireren om met uw buurtgenoten, familie, school of vereniging in actie te komen.  Het maakt Ede vast nog mooier en plezieriger!
De eerstvolgende bestuursvergadering is op 25 maart 2024. Stuurt u uw aanvraag tijdig in?
En hoort u dat er bij anderen mooie ideeën leven? U mag hen zeker wijzen op de mogelijkheid om bij onze stichting een bijdrage aan te vragen. Alle informatie staat op deze website.

HAAST?

De bestuursleden van Idee in Uitvoering bepalen een aantal malen per jaar welke inwoners van Ede een bijdrage krijgen voor hun idee om onze mooie gemeente nog een beetje leuker en leefbaarder te maken. De vergaderdata publiceren we op deze pagina. Nu heeft u misschien een geweldig idee dat op korte uitgevoerd moet worden. Schroom niet en vermeld dit duidelijk in uw aanvraag. Een mailtje naar info@stichtingideeinuitvoering.nl kan natuurlijk ook.

Ruim 50 jaar Turkse en Marokkaanse immigranten in Ede

Het Gemeentearchief Ede brengt zo nu en dan zogenaamde historische cahiers uit over interessante onderwerpen uit de geschiedenis van de gemeente Ede. Eind oktober 2023 zijn op de afdeling Erfgoed in Cultura twee cahiers met foto’s en verhalen over de komst en de belevenissen van Turkse en Marokkaanse ‘gastarbeiders’ die al eerder zijn gepubliceerd,  gepresenteerd.
Mustafa Celik heeft, met inbreng van vele anderen,  ‘Levenslang Heimwee’ samengesteld over het ontstaan van de Edese Turkse gemeenschap. Het boek bevat naast teksten in het Nederlands en het Turks foto’s en gedichten die de geschiedenis compleet maken. Hassan El Ghouti maakte ‘Hoop op een beter leven’ over de komst en de  belevenissen van de eerste Marokkaanse gastarbeiders in onze gemeente.
Hassan, medeoprichter van Stichting Kommerbij, vertoonde een film over ‘Hoe leef jij, hoe leef ik?’ Om elkaars cultuur beter te kennen en te begrijpen ontmoeten circa 20 gepensioneerde Edenaren van diverse komaf elkaar gedurende een langere periode regelmatig.
Voor ouderen zijn verschillen steeds minder belangrijk en telt juist wat hen bindt. Na afloop van het project komt over de gedeelde verhalen een boek, waar ook Idee in Uitvoering graag aan bij draagt.
Informatie over de historische cahiers en de verkoopprijs vindt u hier.