Astrant: ‘Hall of Fame’ op de kaart!’

Creatieve Edese jongeren hebben legale en overdekte hotspot voor graffitikunst.

Archief

Idee

Sinds 2016 versiert Astrant de openbare ruimte op artistieke wijze met ‘street art’ (graffiti). Dat gebeurt altijd in overleg met gemeente en pandeigenaren. Regelmatig leveren nationale en internationale artiesten ware kunstwerken af. De lokale community draagt haar steentje bij en vraagt regelmatig: is er ergens plek voor onze kunst? Dit eerste lustrum is dé aanleiding om een zgn. ‘Hall of Fame’ te realiseren. Een creatieve broedplaats en ontmoetingsplek waar elke jongere die maar wil met creatieve skills legaal aan de slag kan, zonder dat anderen er last van ondervinden.

Uitvoering

Astrant heeft Het plan voorgelegd aan de gemeente en zo startte een zoektocht naar een geschikte locatie voor de HOF: het viaduct onder de A30 aan de Dwarsweg, aan de rand van de Kievitsmeent/Veldhuizen Noord-West. Na toestemming van Rijkswaterstaat volgde een spetterende opening in het laatste weekend van juni. Tal van  sponsoren hebben een bijdrage geleverd. Denk aan de steigers om de lange betonnen wanden tot bovenaan te kunnen bewerken en de enorme hoeveelheid verf die daar voor nodig is.

Resultaat

De HOF wordt goed gebruikt. Ieder die dat wil is vrij om nieuw werk over bestaande kunst te spuiten, waarmee het beeld steeds verandert. Dat kan elke dag tussen zonsopgang en zonsondergang en bij weer en wind. De locatie is namelijk overdekt, wat vrij uniek is. Deze verzamelplaats voor gevestigde artiesten en lokaal talent is meer dan een werkplek. Deze hotspot biedt de kunstenaars meer ideeënuitwisseling, overleg en het samen uitvoeren van projecten. Intussen verandert met elke activiteit het beeld onder het viaduct. Geïnteresseerde passanten spreken de kunstenaars regelmatig aan. Ook dát is mooi.