Graffiti-art verfrist wanden viaduct

Viaduct Edeseweg-A12, tussen Ede en Bennekom, opgefleurd door graffitikunstenaars.

Archief

Idee

Na verbreding van de A12 bij Bennekom plaatst Rijkswaterstaat de vrolijke ‘huiskamerlampen’ niet meer terug onder het viaduct  Edeseweg/A12. Dit ondanks een vurig pleidooi door (inmiddels voormalig) gemeenteraadslid Jet Verhoeff uit Bennekom: “Deze weg is een heel populaire en drukke fietsroute tussen Ede en Wageningen, ook voor veel scholieren en studenten. En wat ik verwachtte gebeurde: de muren werden na het verdwijnen van de lampen beklad, er lag altijd veel troep. Gewoon heel ongezellig en ook nam het gevoel van onveiligheid toe.” Jet kreeg dorpsgenoten Ans Postma en Marlous Stoelinga als actieve medestanders. Ze bedachten dat mooie, frisse graffiti een enorme verbetering zou zijn, maar dat is niet gratis.

Uitvoering

Het drietal ging her en der te rade en kwam via Xander van Soelen (Astrant-Ede) in contact met graffitikunstenaars. Ook ging men op pad voor financiering. De bijval was groot en veel inwoners doneerden gezamenlijk 2500 euro door Ede-Doet-bonnen in te leveren. Voormalig cultuurwethouder Hester Veltman deed namens de gemeente Ede een forse bijdrage en Idee in Uitvoering gaf tenslotte de laatste financiële duw.

Resultaat

Van 8 tot 12 augustus 2022 werkte ‘Pipsqueak was here!’, een duo graffitikunstenaars, hard aan de verfaaiing van de 180 vierkante meter verloederde betonnen muren. De initiatiefnemers wilden liefst Bennekomst taferelen zien. Maar omdat de kunstenaars dan niet met herbruikbare sjablonen zouden kunnen werken, zou het project peperduur worden. Nu het project, met afbeeldingen van dieren, kinderen en teksten op een achtergrond met felle kleuren, afgerond zijn niet alleen de drie dames heel blij met het resultaat. Jet: “Tijdens het ‘spuitwerk’ sprak ik regelmatig mensen die het super mooi vinden. Niet gek hoor, want: Pipsqueak timmert al langer met streetart flink aan de weg. Zo is de geit bijvoorbeeld te zien op de Kaapverdische Eilanden.” Op de diverse social media kwamen ook enthousiaste reacties binnen. red. IIU).   .