‘Ode aan de Veluwe’ in Tegelmuseum

Marjolein Bastin exposeert haar werk in combinatie met 17e-eeuwse tegels in Otterlo

Archief

Idee

‘Holland Marketing’ heeft het thema ‘Ode aan het Landschap’ aan het jaar 2021 toegekend. Cultura Erfgoed, Historisch Museum Ede en het Nederlands Tegelmuseum Otterlo hebben de uitdaging opgepakt om onder dat thema de veelzijdigheid en schoonheid van het landschap in onze regio op een bijzondere manier aandacht te geven. Al eeuwenlang is landschap een inspiratiebron voor kunstenaars. Die link tussen kunstenaars, landschap en onze regio leidde tot het idee voor de expositie ‘Ode aan de Veluwe’.

Uitvoering

Die eeuwenlange fascinatie van kunstenaars voor het landschap is te zien op heel veel tegels die in het Tegelmuseum worden bewaard. De link met de hedendaagse kunst was ook snel gelegd. Immers, Marjolein Bastin woont in de gemeente Ede en is al decennia bekend en gewaardeerd om haar prachtige, gedetailleerde tekeningen van de natuur in alle vier de seizoenen. Ze haalt haar inspiratie uit de wereld om haar heen: perfect om haar werken binnen het thema in het zonnetje te zetten. Marjolein was direct bereid haar werken ter beschikking te stellen. Vervolgens gingen professionals en veel vrijwilligers met het projectteam aan de slag: uitzoeken van geschikte tegels, fondsen werven om alles mogelijk te maken en de expositie onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

Resultaat

De geëxposeerde tegels dateren uit de 17e eeuw en zijn vaak gemaakt met beperkte middelen. Op basis van tekeningen van anderen realiseerden ze juweeltjes die gerekend worden tot de naïeve kunst. Het resultaat past wonderwel bij de werken van Marjolein Bastin en in het thema Landschap. Cultura Erfgoed heeft een educatief project voor scholen ontwikkeld, wat helaas door corona vertraging heeft opgelopen, maar zeker opgepakt wordt zodra dat weer mogelijk is. De expositie werd zowel zeer druk bezocht. Een reactie: “Wat een combinatie: Marjolein Bastin in dit mooie museum. Haar prachtige tekeningen samen met schitterende tegels!”

Alle informatie over lopende exposities, openingstijden en de collectie  vindt u op: https://www.nederlandstegelmuseum.nl/.